Chania, un laberint de color

Diu la llegenda que el mític rei Minos va fundar una ciutat al nord-est de l’illa de Creta amb el nom de Kydonia, en honor el seu nét Kydon. Avui en dia rep el nom de Chania, la ciutat habitada més antiga del món. Un lloc on la vida no es deté mai.

Passejar pels seus carrers és com recórrer un poema de pedra. Un laberint de colors que mira al Mediterrani a la cara. Una ciutat on la història ha deixat la seva empremta. Es creu que va ser fundada en el període minoic i es va desenvolupar durant el període micènic. En aquest temps va sofrir diverses destruccions però sempre va tirar endavant. No és una ciutat qualsevol. La seva importància com a lloc estratègic és evident. Va aconseguir mantenir la seva independència com a ciutat-estat fins a l’arribada dels venecians, al segle XIII. La seva influència comercial va beneficiar l’intercanvi cultural, fins al punt que va canviar el nom per La Canea. Però van ser els otomans al segle XVII els que van provocar que esdevingués com un centre important del comerç al Mediterrani. Avui en dia és una de les ciutats més visitades de Creta. Un lloc on els seus barris i carrers són la prova més clara d’aquesta diversitat cultural.

Diuen que és la ciutat més elegant de Creta. El centre històric, a l’interior de la muralla, està dividit en quatre barris principals, diferents entre ells però amb la mateixa idea de mantenir el llegat cultural que han adquirit amb el temps.

Ovriaki, el barri jueu

El color és la nota dominant d’aquest barri. És el punt més turístic de la ciutat, especialment la part que dóna al mar. Però resulta molt temptador passejar entre els petits carrers de pedra que es perden a l’interior, on et pots trobar des d’una boca d’incendi decorada amb flors fins a escales amb colors exòtics. Bohemi seria la paraula que millor el definiria. L’aroma dels restaurants més pintorescos i les botigues tradicionals presideixen cada cantonada. No hi ha res millor que perdre l’orientació i gaudir de tots els racons perduts d’aquest laberint cretenc.

IMG_1551
Carrers del barri d’Ovriaki on els restaurants, botigues i hostels es troben a cada cantonada.

Topanas, el barri aristocratic

Si Evraki és el barri del color, Topanas és considerat el barri de l’aristocràcia. Els rics aristòcrates cristians van viure els seus carrers durant el període de dominació otomana. La seva situació, a la part més occidental del centre històric, el converteixen en un espai lliure de la massificació turística però ple d’històries per descobrir. Passejant per la vora del mar s’arriba a la fortalesa veneciana de Firka, construïda el 1629. Els cretencs la consideren un dels símbols de Grècia perquè és on es va hissar la bandera grega el 1913. Els vells bancs de fusta que es troben a la vora del mar són els llocs ideals per contemplar el far venecià del segle XVI al capvespre. Un dels llocs més fotogènics de Chania.

IMG_1536
Far venecià del segle XVI.

Kastelli, l’antiga Kydonia

A l’est del port de Chania es troba el punt més alt del nucli antic i on es situava originalment l’antiga Kydonia. Però van ser els venecians els que van donar nom a aquest barri el 1252. És fàcil recórrer els seus carrers i imaginar a la noblesa veneciana passejant o simplement ensopegar amb la muralla bizantina. Els otomans també es van instal·lar en aquesta zona residencial. La mesquita dels jenizars, al mateix port, es va convertir en la construcció otomana més antiga, segle XVI, i avui en dia és un dels punts més visitats. D’aquesta manera, la diversitat cultural ha quedat impresa a cada racó, especialment des del punt de vista arquitectònic i gastronòmic. Mai se sap si ens trobem a Grècia o en un altre punt del món. És a través de la gastronomia com podem conèixer la Chania més autentica.

IMG_1526
Mesquita turca dels jenizars construïda al segle XVI.

Splantza, el barri turc

Els otomans van dominar la ciutat de Chania durant molts segles però el barri de Splantza és el millor exemple d’aquesta dominació. Passejant pels carrers dóna la sensació que no ens trobem a Grècia. Els mercats, els edificis i els restaurants en transporten a l’època otomana. Només a la part del port es mantenen les drassanes construïdes pels venecians. Nou arcs que impressionen però que avui en dia s’han convertit en museus o simplement en restaurants. Caminant en aquesta mateixa direcció es pot visitar el far venecià. La tranquil·litat es respira per tot arreu. No és tan visitat com els altres barris, això es nota, però sí que és el que millor ha mantingut l’essència del dia a dia durant el període otomà.

IMG_1507
Drassanes venecianes del port.

Chania s’ha convertit en un dels punts més visitats de l’illa de Creta. No només atrau el centre històric de la ciutat, el seu entorn es converteix en un reclam per a qualsevol persona. Ja ho deia el poeta Nikos Kazantzakis a la seva obra Vida i fets d’Alexis Zorba «Aquest paisatge cretenc s’assimilava, vaig pensar llavors, a la bona prosa: ben pinzellada, sense supèrflues riqueses, potent i continguda». Chania és molt més que història, gastronomia o paisatges espectaculars. Cada indret és un món únic per explorar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: