L’espoli de l’art romànic a Catalunya va estar molt present a l’inici del segle XX. El patrimoni català estava molt poc valorat en aquella època, on la cobdícia d’alguns va provocar una important pèrdua cultural i artística. Aquest dijous vam poder gaudir de Martí Gironell, el flamant guanyador del premi Ramon Llull, qui va tractar aquest tema en profunditat a partir de la seva obra Strappo.
L’estiu de 1919 Franco Steffanoni va aplicar la tecnica de l’strappo per arrancar els murals de Santa Maria de Mur, un encàrrec fet per l’antiquari Ignacio Pollak. A partir d’aquest moment comença l’espoli indiscriminat de l’art romànic a Catalunya, on personatges com Joaquim Folch i Torres, des de Barcelona, i Ton de Cal Soldat, des del Pallars, van lluitar per preservar-lo. Sobre aquest esdeveniment va l’obra de Strappo. Un tema poc tractat però que ha tingut molta repercussió. A partir d’aquest llibre, Martí explica la seva voluntat de transmetre el desconegut del patrimoni de Catalunya i com tota la col·lecció de l’art romànic del MNAC parteix del context d’aquesta novel·la. «El problema de l’espoli actual és per culpa de les guerres. En canvi, a Strappo hi ha desconeixement absolut sobre el patrimoni, del que tenen» ens explica Martí amb to de resignació. Amb aquesta novel·la no només vol aprofundir sobre aquest tema, sinó que té la voluntat d’explicar una realitat. Cal tenir en compte que l’art d’aquella època tenia la funció de transmetre un missatge a la gent.
No només vam poder gaudir de les seves explicacions sobre l’art romànic, també ens va apropar la figura del novel·lista i les seves sensacions després de guanyar el premi Ramon Llull. Els assistents també van participar amb preguntes sobre la seva vida com a escriptor, sobre la seva última novel·la La força d’un destí, on vam tindre l’oportunitat de veure el llibre, i els seus pròxims objectius. Per sort, tornarem a gaudir d’ell a la visita que tenim programa al MNAC el dissabte 24 de febrer.
Deixa un comentari