Etrúria, una antiga regió d’Itàlia

La regió de la Toscana és una de les majors i més importants regions italianes pel seu patrimoni artístic, històric, econòmic, cultural i geogràfic.

El nom de la regió ve donat pel nom que els romans van proporcionar a una de les civilitzacions més importants del Mediterrani preromà: els etruscos (del nom Etrúria, evolucionat a Tuscia i finalment a Toscana). Aquesta civilització destaca pel seu art i per la implementació de l’agricultura i la mineria al territori. No obstant la importància dels etruscos, la Toscana és un territori amb una història que trepitja amb força ja des de finals del Bronze antic, moment en què els apenínics de finals del II mil·lenni aC ja comerciaven amb els minoics i els micènics. En època romana trobem que la Toscana es va convertir en un dels principals magatzems de cereal del món romà i, juntament amb els grecs, en una de les principals bases culturals i artístiques. Tot i la importància preeminent d’aquesta regió en èpoques antigues, la Toscana va continuar essent una zona de gran importància comercial durant l’Edat Mitjana i Moderna, sobretot a principis de l’època dels Mèdici, en què la regió s’expandeix i es converteix en el Gran Ducat de Toscana, una entitat política que va sobreviure fins la unificació italiana de 1859, amb un petit parèntesi en què es va constituir com a Regne d’Etrúria (1801-1807), estat satèl·lit de l’imperi napoleònic.

P1130634
Necròpoli etrusca a Populònia

Tot i la decadència política que patia des del segle XVI, a partir d’aquest moment la Toscana s’alçarà com una de les grans regions culturals del Vell Món. L’italià estàndard que anirà paulatinament substituint el llatí en la literatura provindrà del dialecte toscà de Florència, capital de la regió, amb grans escriptors com Dante, Boccaccio o Petrarca. D’aquesta manera, la pèrdua de poder polític de la Toscana es veurà pal·liat amb un creixent interès cultural per part dels literats de l’Europa Renaixentista, els quals viatjaran a les ciutats toscanes com Florència, Pisa, Siena, Lucca o Volterra, entre moltes altres, atrets per la seva història, el seu art i la seva cultura. Res molt llunyà del que fem actualment els turistes que viatgem a la Toscana.

P1130930
Duomo di Orvieto, ciutat etrusca

Gràcies al seu clima i a la seva geografia, la regió obre els braços a tot tipus de turistes: aquells que prefereixen zones més costaneres trobaran a les platges i a l’illa d’Ebla un paradís que res ha d’envejar a les illes gregues, mentre que els senderistes gaudiran dels paisatges plens de turons (que ocupen gairebé dos terços de la regió) com els de la Vall de l’Orcia, amb escenaris propis de la Toscana de les pel·lícules. Fins i tot aquells que gaudeixen de l’alta muntanya trobaran al nord de la regió un paisatge somiat plasmat als Monts Apenins. Tot això sense oblidar les grans ciutats plenes d’art i història, com Florència o Pisa, amb la fluïdesa del riu Arno com a companyia.

No se’ns pot oblidar tampoc gaudir de la gastronomia pròpia de la regió. Seure a un bar d’algun carrer sienès o florentí, a una terrassa d’un poblet del Vall de l’Orcia a prendre un cafè o degustar un dels reconeguts vins de la Toscana ha d’esser una parada obligatòria, de la mateixa manera que prendre’ns el nostre temps per a menjar alguns dels plats típics de pasta o carn i acabar visitant la petita vila medieval de San Gimignano per menjar un gelat que ha estat premiat com el millor del món!

P1150085
Necròpoli etrusca de Monterozzi

One thought on “Etrúria, una antiga regió d’Itàlia

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: