Florència, per amor a l’art

Florència és coneguda mundialment com una de les ciutats més importants a nivell artístic gràcies, en bona part, al mecenatge de la família dels Mèdici. Entre els seus carrers trobem obres magnífiques com la catedral de Santa Maria del Fiore amb campanile acabat per Giotto i la cúpula de Filippo Brunelleschi, el Palazzo Vecchio d’Arnolfo di Cambio o l’Església de Santa Maria Novella amb portalada de Leon Battista Alberti. No obstant això, una de les parades obligatòries que s’han de fer en visitar aquesta ciutat bressol del Renaixement és la Galeria degli Uffizi. Una parada obligatòria a la visita que farem del 26 al 30 d’abril d’aquest any.

florencia 4
La ciutat de Florència de nit és tot un espectacle de colors

L’edifici de la Galeria va començar a construir-se en 1560 de mans de Giorgio Vasari, sota ordres del duc de Florència, Cosme I de Mèdici. Originàriament estava destinada a ser la seu de les oficines de les magistratures florentines. D’aquesta primera funció és d’on rep el seu nom actual: Galeria degli Uffizi, és a dir, “Galeria de les Oficines”. Amb tot, algunes de les sales del palau van servir durant molt de temps per a emmagatzemar la col·lecció d’art dels Mèdici. Amb la desaparició d’aquesta dinastia, les obres van restar a la Galeria com a últim desig de la duquessa Ana Maria, qui al seu testament va donar-les al poble de Florència. El Gran Duc de la Toscana Francesc I de Mèdici va convertir part del pis superior en la seva galeria personal, essent el nucli primitiu del museu actual. Durant el segle XVII, les obres van estar exposades als visitants amb sol·licitud prèvia. Aquesta funció de col·lecció artística fou l’embrió del que, el 1765 de mans del Gran Duc Pere Leopold d’Habsburg-Lorena i futur emperador Leopold II, es va convertir en un museu, pròpiament dit, obert al públic. Es tracta, per tant, d’un dels primers museus moderns del món.

galeria uffizi 2
Corredors a l’interior de la galeria

Tot i la seva gran extensió, part de les obres emmagatzemades pels Mèdici van haver de ser traslladades posteriorment a altres museus florentins, de la mateixa manera que el 2006 es va haver de fer una ampliació de l’estructura de l’edifici. El museu compta amb més de 65 sales amb obres de pintors i escultors reconeguts a nivell mundial com Giotto, els germans Lorenzetti, Fra Angelico, Botticelli, Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Rafael, Tiziano, Rubens, Rembrand, Caravaggio, entre molts altres.

uffizi 4
Sala de Miquel Angel i els Florentins

Algunes de les obres més impressionants i conegudes que es poden contemplar a la Galeria degli Uffizi són La Madonna de Santa Trinitá (1285-1286) de Cimabue, l’Anunciació (1472-1475) de Leonardo de Vinci, La primavera (1477-1478) i El naixement de Venus (1484) de Sandro Botticelli, la Verge de la cadernera (1506) de Rafael, el Tondo Doni (1506) de Miquel Àngel o El cap de Medusa (1597) de Caravaggio, entre centenars d’obres més. És igualment impactant la seva sala arqueològica, on es troben donacions d’un valor històric inigualable com una ara cilíndrica amb el sacrifici d’Ifigènia (datat del segle I a.C.), tres còpies romanes del Dorífor de Policlet o un relleu amb un carro del segle V a.C.

Actualment és el museu més visitat a Itàlia i un dels museus més visitats de tota Europa, amb més de dos milions de turistes a l’any.

nacimiento venus boticelli
El naixement de Venus de l’artista Sandro Boticelli

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: