Per què val la pena viatjar a la Toscana etrusca?

La regió italiana de la Toscana amaga un patrimoni artístic, històric i cultural molt important. Es va convertir en el bressol de la primera civilització d’Itàlia, els Etruscs. En un primer article vam conèixer els orígens d’aquesta civilització de l’antiguitat però ara volem fer un pas endavant. El Dr. Carles Buenacasa ens presenta un llistat amb els deu imprescindibles d’una visita a Etrúria.

Si vols gaudir del misteri dels etruscs, les seves necròpolis laberíntiques, l’arquitectura de les seves tombes, l’art dels seus frescos i uns paisatges sublims, vine amb nosaltres a desvetllar l’enigma dels etruscs amb el Dr. Carles Buenacasa del 23 de juny a l’1 de juliol. Un viatge que ens permetrà conèixer els misteris que envolten aquesta civilització.

1. Desvetllar el “misteri” dels etruscs. Els etruscs van ser la primera civilització que va construir ciutats a l’Europa occidental durant el segle VII aC i sense la seva influència no es pot entendre Roma. No obstant això, la seva cultura és tot un misteri. Encara es debat des del seu origen fins al llenguatge que parlaven. Una enigma encara per resoldre que espera la teva visita.

misterio etruscos
Tomba Inghirami a la ciutat etrusca de Volterra

2. Desxifrar els secrets que amaguen les seves pintures funeràries. La major part de les pintures funeràries que ens han arribat són frescos murals de tombes. Podem trobar des de pintures relacionades amb la mort fins aquelles on es reflecteix la vida eterna. Presenten una clara influència grega, sobretot per l’evolució que han tingut però encara queden moltes incògnites. Quin creus que és el seu origen?

pinturas funerarias etruscos
Frescos etruscs a la tomba dels Lleopards, a la necròpoli de Monterozzi

3. Aprendre a imitar l’enigmàtic “somriure etrusc”. El somriure que ofereixen les figures d’alguns sarcòfags etruscs representen una imatge commovedora que connecta profundament amb la nostra sensibilitat. T’atreveixes a imitar aquest somriure?

somriure etrusc
Sarcòfag etrusc dels esposos de finals del 520 aC

4. Admirar la bellesa arquitectònica de les seves elaborades tombes. La pedra, tot i que era de mala qualitat, es va convertir en el material bàsic de construcció, i les columnes al seu interior sostenien l’estructura. Simbolitzant la nova casa eterna, trobem tombes de totes les dimensions i formes.

tumba etrusca
Tomba etrusca a la necròpoli de Banditaccia, a prop de la localitat de Cerveteri

5. Perdre’s pels estrets carrerons de les seves intricades necròpolis. La forma de les necròpolis conviden a perdre la noció del temps. Visitar les necròpolis de Cerveteri i Tarquínia són un exercici d’orientació que ens transporta al passat. Semblen petites ciutats de l’antiguitat.

laberinto necropolis etrusca
Carrers estrets al laberint de la necròpoli etrusca d’Orvieto

6. Descobrir que sota els fonaments de les seves ciutats modernes es van excavar laberints que farien enveja al mateix Minotaure. S’han trobat misteriosos laberints soterranis en algunes ciutats etrusques com Orvieto. Els corredors estan interconnectats formant una xarxa de túnels amb més de 2500 anys d’antiguitat. Al seu interior s’ha pogut constatar les tècniques de construcció com les eines que s’utilitzaven. Tot un món per explorar!

laberinto etrusco orvieto
Laberint subterrani a la ciutat etrusca d’Orvieto

7. Apreciar la bellesa estètica dels sarcòfags i urnes cineràries dels etruscs. Els sarcòfags són l’exemple més clar de l’art etrusc. La bellesa de les figures reflecteix la serenitat davant la mort, clara influència hel·lenística. De forma rectangular i amb postura reclinada, sembla que les figures dels sarcòfags estiguin gaudint de l’espectacle que es mostra a les pintures.

sarcofago etrusco
Sarcòfag etrusc que es troba al Museo Archeologico Nazionale de Florència

8. Conèixer la història antiga i medieval d’unes ciutats tan antigues com Europa mateixa. No es coneix amb certesa la identitat de totes les ciutats etrusques, però s’ha pogut especular sobre elles. Llocs com Volterra, Lucca o Orvieto s’han convertit en un reclam turístic pel seu passat com fundacions etrusques però també són llocs amb una història molt més extensa del que sembla.

beautiful old Volterra - medieval town of Tuscany, Italy
Ciutat etrusca de Volterra

9. Aprendre a distingir entre una copa de plata envellida i una altra de “bucchero nero”. Es tracta d’un tipus de ceràmica negra típica de la civilització etrusca de principis del segle VII aC. El mètode de cocció feia que la ceràmica es tornés fosca. Una tècnica molt similar a la utilitzada pels artesans grecs.

copa bucchero nero etrusca
Copa etrusca anomenada “bucchero nero” del segle VII aC

10. Gaudir d’uns paisatges encisadors, d’uns vins celebrats en tot el món i d’una cuina extraordinària. Si hi ha una regió d’Itàlia que sigui capaç de tornar-nos bojos, aquesta és la Toscana. Suaus turons, vinyes que es perden més enllà de la vista, petits pobles perduts i un menjar exquisit. Un paradís.

toscana
Paisatge típic de la regió de la Toscana

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: