Angola, sobrevivint al colonialisme

Un tret que diferencia Àfrica d’Europa és la gran pluriètnicitat i pluriculturalitat. Davant de països europeus amb quatre o cinc nacionalitats, trobem països africans en els quals conviuen més de cinquanta ètnies diferents (Uganda és considerat el país més pluriètnic del món, seguida de 19 països africans més). Visitarem alguns d’aquests pobles tribals del 16 al 27 de setembre amb l’antropòleg Joan Riera.

Aquesta pluriètnicitat africana la trobem perfectament exemplificada a Angola. Tot i restar sota domini portuguès durant 400 anys, a Angola han sobreviscut més de 60 ètnies diferents, moltes de les quals van absorbir el cristianisme dels colonitzadors, però mantenint trets culturals com la llengua, la vestimenta, les formes de subsistència, etc. És més, el portuguès, tot i ser la llengua oficial, es tracta d’una segona (o tercera) llengua per la majoria dels angolesos. També és cert que, tot i la gran tasca evangelitzadora duta a terme pels portuguesos des de finals del segle XVI fins a la independència el 1975, hi ha religions precolonials ètniques que s’han mantingut.

Himba angola
Dones Himba de Kaokoland, Namíbia

Un exemple d’aquestes ètnies que han sofert menys canvis per la colonització és el poble tribal dels Himba. Una ètnia situada sobretot a l’extrem suroccidental angolès que es dedica a la ramaderia i a l’agricultura de subsistència basada en el cultiu del blat de moro. Acostumen a anar vestits amb pells proporcionades pel seu bestiar i recobreixen el seu cos amb una capa d’ocre roig per protegir-se del clima desèrtic. També porten collarets, polseres, manilles i cinturons vistosos. No obstant això, una de les característiques més destacades d’aquesta ètnia és la seva religió. L’ésser suprem anomenat Ndjambi, considerat el creador de tot i el nom del qual no acostuma a ser nomenat per ells, és quelcom superior i massa sagrat. Com altres ètnies, també duen a terme un culte als avantpassats i a Makuru, considerat el primer home.

Un altre exemple d’aquesta tradició africana la trobem en el poble tribal dels Khoisan, un grup de societats de diferents països de l’Àfrica Austral (Angola, Botswana, Namíbia, Sudàfrica, Tanzània) relacionades històrica i lingüísticament. Una característica interessant d’aquesta ètnia és la importància de les dones, essent elles les que duen a terme els contractes matrimonials dels fills i les que decideixen quan i on moure les seves residències (provisionals). També és comú i normalment acceptat que les dones joves decideixin trencar els seus matrimonis i tornar a casa de la família. Es tractaria de matrimonis majoritàriament monògams (justament per la negació de les dones de compartir marit), amb anys previs de regals entre les dues famílies. En l’àmbit religiós, prenen molta importància els balls curatius (Ball de la Girafa) públics, duts a terme pels sanadors a la nit. Amb aquests balls, els sanadors activen la n/um (energia espiritual) amb la qual pretenen sumir els malalts en la !kia (estat de perfeccionament de la consciència).

khoisan angola
Grup de Khoisan, també coneguts amb el nom de Boiximans

Altra ètnia són els Herero, els quals li donen molta importància als adornaments corporals. Les dones Kuvale d’aquest grup, el més important d’Angola, acostumen a portar turbants de pell de xai, mentre que les dones Ximba són conegudes pels seus vels cerimonials. Quant a la religió, practiquen un culte en què la vaca és sagrada i representa el centre de diversos rituals i cerimònies.

D’aquesta manera, tot i que certament la conquesta portuguesa va tenir una gran implicació en l’esdevenir de les cultures angoleses, veiem com encara resten ètnies que mantenen les religions tradicionals amb els cultes als ancestres o als animals (especialment la vaca), els modes de subsistència clàssics (agricultura, pesca, ramaderia) i les vestimentes típiques (sobretot les dones amb els ornaments als cabells).

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: