Aprenent d’Eloi de Tera i el Vèneto

El Vèneto no s’entén sense Andrea Palladio i viceversa. El gran arquitecte clàssic del segle XVI deia que «l’arquitectura ha de ser duradora, funcional i bonica». Va crear una nova tipologia d’habitatge familiar a l’època moderna, la vil·la centralitzada, però, sobretot, va crear escola. Una regió que presumeix de ser el punt de reunió de cultures arreu el món. La porta d’entrada d’un nou concepte d’art que encara perviu avui en dia i que descobrirem del 17 al 22 de setembre amb el Dr. Eloi de Tera.

«L’arquitectura ha de ser duradora, funcional i bonica»

Andrea Palladio

Però tot gran viatge necessita el seu guia, aquella persona que li doni context a allò que es veu. Viatjar amb un professor acompanyant ens permet gaudir d’un viatge diferent. El Dr. Eloi de Tera, professor d’Història de l’Art i especialista en el Renaixement italià, ens explica que «viatjar amb una persona que t’acompanya tot el temps et fa veure l’art i la història d’una manera diferent. Et porta a llocs amagats i no tan habituals que no veuries per tu sol. Bàsicament es pot parlar d’un viatge específic, fora dels itineraris convencionals que ofereixen altres agencies, on es dedica més temps a cadascuna de les coses que es visiten. El públic d’Arqueonet és un públic molt culte, amb interès pel que s’explica i amb molta participació. Agraeixen tenir un viatge guiat d’aquesta manera».

Es tracta d’un tipus de viatge que necessita una preparació prèvia, on la qualitat és la nota dominant. «No només preparem l’itinerari, també escrivim una guia pel viatger amb informació extra del que es veurà i ens encarreguem de tota la logística. Una preparació llarga però necessària», ens explica Eloi amb entusiasme. Una feina prèvia que no parteix del no-res. Tot comença amb les classes que fem a la nostra seu, on el Dr. Eloi de Tera és un dels professors, «el més interessant és que les explicacions donades a la classe es complementin amb sortides i viatges. D’aquesta manera la gent va amb una preparació prèvia. Com a professor prioritzo l’ús de moltes imatges a classe. Tracto que la gent pugui veure moltes coses que són desconegudes però a la vegada molt importants. La gent ho agraeix, fins al punt de voler conèixer aquestes obres d’art en persona».

Villa Chiericati
Façana de la Vil·la Chiericati de l’arquitecte Andrea Palladio

Cal tenir en compte que el Vèneto i l’arquitecte clàssic estan lligats des del segle XVI fins avui en dia. «La ciutat de Vicenza és com la ciutat de Palladio, amb una arquitectura tant d’àmbit privat com públic. No és només un arquitecte del Renaixement, es tracta d’una de les figures més importants de la història de l’arquitectura. És qui renova el llenguatge clàssic per una nova tipologia moderna d’habitatge familiar de luxe, com són les vil·les». En realitat estem parlant d’un tipus de viatge-curs on es pot veure tota una seriè d’obres que han influenciat en els arquitectes posteriors, especialment en els segles XX i XXI. Com ens explica el nostre professor, «crec que hi ha una línia de continuitat fins avui en dia. Cal tenir en compte que Palladio estava molt avançat a la seva època, on recull la tradició de l’habitatge d’època romana però la transforma amb una interpretació absolutament moderna».

Però el Vèneto no només és Palladio. Ciutats com Pàdua són ideals per gaudir d’obres de figures tan importants com Giotto di Bondone o Donatello. Una ciutat on van passar grans noms del Renaixement. Inclòs Venècia, on visitarem el Museu de l’Acadèmia per tal de tenir una idea general de la pintura veneciana. El Dr. de Tera creu que «des d’època medieval Venècia ha sigut una potència marítima, especialment pel seu domini del Mar Adriàtic. Ha estat tant la porta d’entrada per la influència oriental de l’art en el Renaixement, com la del món germànic pel nord. Dóna llum a un tipus d’art fruit de moltes influències exteriors».

Podem parlar de Palladio com la figura clau de l’arquitectura al Vèneto però també d’un tipus de Renaixement com a conseqüència de la confluència de cultures. Un viatge intens destinant a qui l’interessa el món de l’arquitectura, però, a la vegada, també un destí interessant pel mateix paisatge de la regió.

Eloi
Sortida cultural a Florència amb el Dr. Eloi de Tera

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: