Passejant per la literatura grecoromana

El polític, filòsof i orador romà Marc Tul·li Ciceró va arribar a dir que «una llar sense llibres és com un cos sense ànima». No s’equivocava. Durant el mes de juny vàrem presentar el nou catàleg d’activitats pel curs 2018 – 2019 a les instal·lacions del Museu d’Arqueologia de Catalunya acompanyats dels nostres professors. Un catàleg on no podia faltar, per segon any consecutiu, el cicle anual de Llengües i literatures clàssiques de la mà de Mònica Miró, professora de literatura i escriptura creativa, i Teresa Magadán, Doctora en Arqueologia Grega. Un curs on tractarem i llegirem les 20 obres mestres de la literatura grecoromana. Vols conèixer tots els detalls?

Dels romans i dels grecs hem heretat la base de la nostra cultura occidental. Elements com el pensament, l’art, la ciència o la llengua han arribat als nostres dies gràcies, en part, a la producció literària que es remunta des de l’antiguitat. Veure directament les fonts clàssiques ens permet ser conscients que tant grecs com llatins tenien les mateixes angoixes, plaers o dubtes que per nosaltres són comuns. No estan tan lluny com es pot pensar en un principi. En definitiva, una mirada a les fonts clàssiques ens pot permetre establir ponts entre els temes antics i les qüestions actuals. Davant aquesta premissa, hem volgut compartir amb tots vosaltres un curs on tindreu la possibilitat de llegir i debatre deu obres mestres de la literatura grega i deu de la literatura llatina sota el guiatge de les nostres professores. L’any passat ja vam començar a conèixer els grans autors clàssics però volíem fer un fas endavant.

IMG_5827
Mònica Miró donant classe a l’aula Thot, la mitjana de la família.

Objectiu i medotologia

El curs, doncs, proposa una passejada per la literatura grecoromana amb la idea de tractar a fons cada obra de tal manera que puguem entendre-les millor i valorar la seva influència. Mònica insisteix en aquest aspecte, «el curs pretén oferir, a aquelles persones interessades a llegir els clàssics, les eines necessàries per poder llegir-los en profunditat, gaudint-ne, i entenent realment que signifiquen». Com ho fem possible? Mitjançant el comentari i la discussió, com un club de lectura. No es tracta de fer una crítica literària, sinó de copsar allò que significa cada obra per nosaltres.

El curs es dividirà en dues parts: una assignatura destinada a les deu obres mestres de la literatura grega, de la mà de la Dra. Teresa Magadán, i una segona assignatura sobre les deu obres mestres de la literatura llatina, amb el guiatge de la professora Mònica Miró. «Està organitzat com una mena de club de lectura, on hi ha indicacions i guia per part dels professors que imparteixen el curs. La gent llegeix pel seu compte durant 15 dies l’obra i, finalment, hi ha com una mena de reunió o trobada on es comenta la lectura pròpia que ha fet de l’obra», ens comenta Mònica a l’entrevista que li vam fer durant la presentació del curs. A la fi, la intenció és afavorir la participació dels alumnes en la discussió i comentari de les obres.

El curs pretén oferir a aquelles persones interessades a llegir els clàssics les eines necessàries per poder llegir-los en profunditat, gaudint-ne i entenent realment que signifiquen.

Obres mestres de la literatura grecoromana

No és fàcil triar les 20 obres més representatives de la literatura grecoromana, però sí que es volia cobrir el nombre més gran de gèneres literaris. «Com el seu nom indica, són obres essencials, que no han passat de moda, que perviuen i que a cada època i amb cada lector pots anar trobant nous significats», ens explica Mònica amb entusiasme.

10 obres mestres de la literatura grega: Del 15 d’octubre 2018 al 25 de març 2019

 • Èpica: Homer, Ilíada – 29 d’octubre 2018
 • Poesia Lírica: Antologia de poetes lírics – 12 de novembre 2018
 • Tragèdia: Èsquil, Orestea (Agamèmnon) – 26 de novembre
 • Comèdia: Aristòfanes, Les Granotes – 10 de desembre 2018
 • Història: Tucídides, Històries (Llibre I) – 14 de gener 2019
 • Filosofia: Plató, La República – 28 de gener 2019
 • Geografia: Estrabó, Geografia (Llibre I) – 11 de febrer 2019
 • Mitògrafs: Parteni de Nicea, Dissorts d’amor – 25 de febrer 2019
 • Biografia: Plutarc, Alexandre i Cèsar – 11 de març 2019
 • Novel·la: Heliodor, Etiòpiques – 25 de març 2019

10 obres mestres de la literatura llatina: Del 17 d’octubre 2018 al 20 de març 2019

 • Livi, Els orígens de Roma – 31 d’octubre 2018
 • Plaute, El soldat fanfarró – 14 de novembre 2018
 • Terenci, Els germans – 28 de novembre 2018
 • Ciceró, L’amistat – 12 de desembre 2018
 • Catul, Poesies completes – 9 de gener 2019
 • Sal·lusti, La conjuració de Catilina – 23 de gener 2019
 • Properci, Llibre primer d’elegies – 6 de febrer 2019
 • Ovidi, L’art d’estimar – 20 de febrer 2019
 • Sèneca, És breu, la vida? – 6 de març 2019
 • Apuleu, Psique i Cupido – 20 de març 2019

Des d’Arqueonet sempre ens adaptem a les vostres necessitats. Per facilitar la vostra inscripció, el curs és totalment modular i es pot cursar tot sencer, per assignatures independents i, fins i tot, també es pot assistir a classes soltes de cada una de les assignatures. No fa falta cap coneixement previ de llengua grega o llatina, només calen ganes d’aprendre i gaudir de la lectura. Podeu fer la inscripció a través del següent enllaç. Us hi esperem!

IMG_5836
La Dra. Mª Teresa Magadán presentant el viatge d’autor a l’illa de Creta.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: