Els tresors de l’art a Madrid

Madrid és una d’aquelles capitals que, darrere del seu bullici polític, empresarial i borsari, amaga veritables joies de gran valor cultural. Aquí s’hi troben dos dels museus d’art més importants a nivell europeu: el Museu del Prado i el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza. Juntament amb el Museu Reina Sofía, les tres pinacoteques formen el que es diu el Triangle de l’Art, ja que es situen de manera triangular entre el Passeig del Prado i el Parc del Retiro.

Passeig del Prado
Passeig del Prado en un dia assolellat

Considerada per a alguns la millor pinacoteca d’Europa, El Prado conté una de les majors col·leccions d’obres mestres d’art de gran valor artístic i històric, donada l’alta qualitat i antiguitat de moltes d’aquestes obres. Amb més de 1100 peces exposades i 8600 catalogades, comprenen des del període baix-medieval fins a principis del segle XX i pertanyen a reconeguts pintors europeus com Velázquez, Ticià, Rubens, El Greco, Goya o El Bosco. En aquest gran centre de l’art podem trobar sobretot obres renaixentistes i barroques tant rellevants com ara Les Menines de Velázquez, Retrat de Felip II de Ticià o Les Tres Gràcies de Rubens.

Las meninas
La gran obra de Velázquez a l’interior del museu

L’actual recinte museístic fou impulsat per la segona esposa de Ferran VII, Isabel de Braganza, donat que l’antic museu construït entre els regnats de Carles III i Carles IV va quedar en un estat ruïnós degut a la Guerra del Francès. Les obres van culminar en un nou edifici neoclàssic seguint els plànols del model original del segle XVIII de Juan de Villanueva, plànols seguits a la mort d’aquest pel seu deixeble Antonio López Aguado. Així doncs, una estructura amb un valor històric ben important.

Museu del Prado
Vista de la façana del Museu del Prado amb l’estàtua de Velázquez al centre

Però si es vol fer una introspecció cap a un art més modern i avantguardista sense deixar obres de mestres antics, el Museu Thyssen-Bornemisza és, sens dubte, la vostra seu. Aquest recinte també fou remodelat al segle XIX en estil neoclàssic pel mateix López a partir d’un edifici del segle XVIII, que era ni més ni menys que el palau del Ducs de Villahermosa. Al 2004 es va fer una ampliació que va permetre augmentar l’espai expositiu limitat fins aquell moment a l’edifici palatí. Això fa que, a l’igual que el seu veí Del Prado, l’edifici sigui un ric cofre per a custodiar un tresor encara més valuós.

Museu Thyssen
Palau de Villahermosa amb l’ampliació més moderna al fons

Aquest museu es caracteritza per la seva diversitat d’obres que podem classificar en dues gran col·leccions: les dels mestres antics i les dels mestres moderns. En la primera secció, podem trobar riques obres de grans mestres, alguns d’ells igualment presents al Prado, com ara Goya, Caravaggio, Rubens o El Greco. En la segona secció, i la que té més protagonisme del museu, es pot apreciar una gran quantitat d’obres de la totalitat del segle XX que van des del cubisme fins a l’hiperrealisme. Podem trobar obres d’autors tan destacades com ara Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar-se  de Salvador Dalí, Les Vessenots en Auvers de Vicent Van Gogh o El fumador de Juan Gris.

van gogh auvers
Pintura de Les Vessenots en Auvers sota l’òptica del gran Van Gogh

Si vols passar unes jornades plenament dedicades a l’art i a la cultura d’alt nivell no dubtis en inscriure’t a la sortida que hem preparat a aquests dos museus pel 26 i 27 de gener amb l’acompanyament de l’expert historiador de l’art Miquel Carceller. I quan els museus tanquin, podreu gaudir dels sabors i de la visita de la bella Villa de Madrid, una oportunitat que no us podeu perdre!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: