Sicília, igual que moltes regions del Mediterrani central, ha estat ruta de pas al llarg dels segles per una extensa llista de pobles viatgers i comerciants com ara fenicis, grecs, romans, àrabs, catalans… La seva posició estratègica i el fet de ser un dels graners més importants de la Mediterrània, ha fet que aquesta illa hagi restat sempre sota la cobdícia i el domini de tots aquests pobles del Mare Nostrum, i també d’altres ubicats molt més enllà de les ribes d’aquest. Tota aquesta confluència i barreja de diferents cultures ha convertit a Sicília en un divers, únic i bell mosaic cultural, tal i com es pot veure a través del seu art. Acompanyats per l’Eloi de Tera, doctor en Història de l’Art, descobriràs les meravelloses obres de l’illa i la seva fascinant arquitectura en el viatge que organitzem entre el 29 de març al 7 d’abril del 2019.

No podem anar a Sicília sense passar per la seva capital: Palerm. En aquesta ciutat d’origen fenici, s’hi troben importants tresors artístics fruit de la fusió cultural, com ara el Palazzo dei Normanni. Aquest magnífic palau és una confluència en tot el seu esplendor d’art àrab, normand i bizantí, a més de les respectives ampliacions que es van fer en l’època de dominació espanyola. La Capella palatina està considerada el més gran exemple de l’estil arabonormand i el mateix palau està considerat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO.

A més d’aquestes reminiscències de l’art més antic que hi ha en aquest palau-castell, trobem palaus d’època barroca on l’horror vacui fa acte de presència: el Palazzo Valguarnera Gangi. En aquest edifici del segle XVIII, on hi predomina l’estil barroc sicilià, va ser gravada la famosa escena de ball de la pel·lícula Gattopardo de Luchino Visconti. A la mateixa plaça encara hi viu la princesa Vanni Mantegna di Gangi, actual propietària del recinte palacial, que estarà encantada d’ensenyar-nos personalment la història i les propietats artístiques del palau.
A part de visitar la capital de l’illa, visitarem Monreale i la seva magnífica catedral, amb un estil bizantí interpretat pels normands, que també està considerada Patrimoni de la Humanitat. Però l’illa no només disposa de belles obres d’art medievals i modernes. A la antiga ciutat de Segesta hi trobem importants vestigis grecs de la Magna Sicília, amb un magnífic temple dòric del segle V aC i un teatre amb capacitat de 3.000 persones, els dos molt ben conservats.

Una altra enorme i riquíssima ciutat de la Magna Grècia fou Agrigento. Prop d’aquesta antiga polis grega es troba el que s’anomena la Vall dels Temples. En aquest indret s’hi troben importants santuaris grecs, alguns en molt bon estat, cosa que fa que hi puguem trobar la millor arquitectura grega fora de la mateixa Grècia. Però a vegades l’art no només és cosa d’humans i la naturalesa també es mostra artista, com es pot observar a la propera platja de Scala dei Turchi, amb singulars formacions rocoses.
De fet, tampoc ens podem oblidar d’altres importants formacions naturals, tant colossals i magnificents que han agafat fins i tot un caire llegendari i mític des de temps antics: el volcà Etna. Aquest gegant és el mont més alt de tota l’illa, i un dels més alts d’Itàlia, amb uns 3.326 metres d’altura. Segons la mitologia grega, sota l’Etna s’hi troben les fargues del déu Hefest on forjava armes dignes del déus de l’Olimp: el trident de Posidó, els llamps de Zeus, etc. Així doncs, si voleu gaudir d’una visita a la bella Sicília i experimentar una terra de llegenda i d’art aquesta és una magnífica oportunitat que no podeu deixar escapar!

Deixa un comentari