El món ancestral menorquí: la cultura talaiòtica

Tothom coneix les Illes Balears com un destí de sol, platja i festa però, i si us diguessin que una de les seves illes és realment un autèntic museu al aire lliure? En efecte, Menorca n’és el cas. Aquesta petita illa d’uns escassos 700 km2 disposa ni més ni menys que de més de 1.500 jaciments, molts d’ells d’origen preromà. Si et quedes amb les ganes de veure com vivia la gent nativa d’aquest indret abans de la arribada dels romans, no dubtis en inscriure’t en el següent viatge que organitza Arqueonet del 1 al 2 de juny amb l’acompanyament del Dr. Ignasi Garcés, especialista en les cultures del Mediterrani preromà.

porta_d'entrada_de_la_murada_del_poblat_prehistòric_de_son_catlar_(menorca)
Entrada al poblat talaiòtic de Son Catlar

Menorca destaca per la seva cultura talaiòtica, cultura pròpia de les Illes Gimnèsies des de temps immemorials abans de la invasió romana. Aquesta cultura ancestral ja la trobem des del 1500 aC, amb precedents del III mil·lenni, i es caracteritza per ser de caire prehistòric, tot i no trobar-nos pròpiament en la Prehistòria. Aquesta expressió cultural correspon a les primeres comunitats humanes que va arribar a l’illa i s’identifica sobretot amb construccions megalítiques com ara les taules, navetes i talaiots. Els talaiots, que donen nom a aquesta cultura, són construccions singulars de forma troncocònica elaborades amb grans blocs de pedra en sec que podien ser d’entre 3 i 10 metres d’alçada. La seva funció original és incerta, però tot apunta a que podien ser construccions de defensa i d’ostentació per part de les classes dominants de l’època, tot i que també han tingut una funció funerària.

A la zona de Maó per exemple, el talaiot de Torelló conté l’estructura defensiva més alta de Menorca. Prop d’allà també es troben estructures posteriors, també de gran valor, com la Basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló. Sens dubte però, un dels llocs a destacar és el poblat talaiòtic de Talatí de Dalt. Aquest conjunt conserva un gran talaiot, una taula ben singular i un dels recintes coberts més destacats de l’illa. Un altre talaiot destacat és el de Còrnia Nou, ben interessant pel fet de tenir una estructura annexa al mateix talaiot.

talatí_de_dalt_6
Curiosa i magnificent taula a Talantí de Dalt

Més cap a l’interior de l’illa hi trobem el poblat talaiòtic millor conservat de tota Menorca i un dels més grans: la Torre d’en Galmés. Als voltants d’aquest magnífic jaciment hi trobem les navetes de Rafel Rubí, dues navetes monumentals de tipus funerari amb accés a la cambra interna.

A la zona més propera a Ciutadella de Menorca hi trobem el que és el monument més emblemàtic de la Prehistòria menorquina: la Naveta des Tudons. Aquesta estructura, molt ben conservada, fou erigida cap al 1000 aC i tenia una funcionalitat funerària. És candidata, juntament amb 32 jaciments prehistòrics menorquins, que es presenten a la candidatura Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO. En aquesta regió de l’illa també s’hi troben altres jaciments talaiòtics, com ara el pobladet de Cala Morell i el Poblat Talaiòtic de Son Catlar, amb les muralles prehistòriques millor conservades de Menorca.

15343534082_c61a5719b8_b
L’emblemàtica Naveta des Tudons

Però com hem dit abans, no tot són talaiots. Si a algú li ve de gust tornar de la Prehistòria a temps més moderns pot visitar el centre històric de Ciutadella, declarat Bé d’Interès Cultural. Tot i així, si t’interessa descobrir la Menorca més antiga i els seus orígens, no et perdis aquesta gran oportunitat que et brinda Arqueonet de la mà d’un expert com el Dr. Ignasi Garcés!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: