Bhutan és un petit regne situat a la serralada de l’Himalaia, també conegut com el Regne del Drac del Tro. Amagat i apartat del món, envoltat de muntanyes de més de vuit mil metres, s’ha mantingut atrapat en el temps, com una relíquia. Un regne on la globalització no ha arribat encara i es pot viure immers en la cultura i la tradició, les quals conviuen amb la gent en el seu dia a dia.
La tradició a la cultura bhutanesa és de vital importància, per la qual cosa els seus habitants viuen centrats en la seva espiritualitat, immersos en la meditació i envoltats de temples, coneguts pel nom de dzong, fortaleses-monestir construïdes en la seva majoria en el segle XVII, principalment amb finalitats defensives, realitzant una funció tant militar com espiritual.
Bhutan és un lloc sense pretensions i ple d’humilitat que gaudeix de tot cor de la naturalesa i la seva espiritualitat. Els seus habitants són practicants del budisme Drukpa, el qual posseeix unes festivitats anuals anomenades Tsechu, sent una de les més importants el Tsechu de la ciutat de Paro, també conegut com a Paro Tsechu, l’esdeveniment religiós i festiu més gran del país.
Paro
El Paro Tsechu com la resta de festivitats de Bhutan, està dedicat al Guru Rimpoche, per commemorar la seva vida i les seves obres. L’objectiu d’aquest festival és atreure la bona sort i repel·lir els mals pensaments. La celebració dura quatre dies complets, al llarg dels quals es poden veure vuit balls tradicionals, intercalats amb actuacions d’artistes. Aquests balls es realitzen amb grans vestuaris tradicionals de d’una gran varietat de colors i amb màscares de representació animal i divina. Cada ball és interpretat per monjos i laics entrenats i cada actuació representa una faceta del Guru Rimpoche; cadascun dels balls té un significat diferent.
Una de les danses, per exemple, està composta per setze ballarins amb màscares d’animals del bosc, els quals són guiats per un lleó blanc. Segons la tradició aquest ball ha de veure’s com a mínim una vegada en la vida, perquè després de morir un pugui reconèixer als esperits.
Festival Paro Tsechu
Per a accedir al festival cal anar al dzong de la ciutat de Paro, on es celebra el festival, ja sigui fora de l’edifici o en el seu interior. Tothom s’asseu al terra al voltant dels ballarins o roman dempeus, per a observar les actuacions. Les normes de cortesia marquen que, per respecte, tothom ha de portar màniga llarga, i els tocats al cap estan únicament permesos en cas de ser un vel femení.
A l’alba del quart dia s’arriba al súmmum del festival, quan el monjo major desplega sobre el monestir dzong la imatge del Guru Rimpoche, donant per finalitzat el festival.
És una experiència única que es celebra el desè dia del segon mes lunar de Bhutan, per la qual cosa és una festa mòbil. Aquest pròxim any 2020, realitzarem un viatge a Nepal i Bhutan que coincidirà amb la celebració del Paro Tsechu. Un viatge fascinant que ofereix l’oportunitat de presenciar un espectacle increïble.
L’any 2020 hi anem 👉 http://www.arqueonet.net/Arxius/20011.pdf
Deixa un comentari